Missziós nyilatkozat

Missziós nyilatkozat

 

A segítő szerepe és viselkedése


Aki idős ellátást igénylő emberekkel akar foglalkozni, legyen képes szeretni Őket!
A szeretet teszi lehetővé ezt a fáradságos munkát. Az egyetlen, ami megvédi a segítőt és az ellátottat a konfliktusok esetén, ami lehetővé teszi az eredményes munkát. A szeretet segít abban, hogy képesek az emberhez közelíteni. Nagyon nehéz még így is kialakítani a kapcsolatot. Nehezen hiszik el és fogadják el, hogy Valaki segíteni akar! Tudnunk kell, hogy miért vállaljuk ezt a munkát! Kevés a szakmai elkötelezettség!
türelem fontos része a munkánknak. Főleg, amikor az ápoló-gondozó úgy érzi, teljesen feleslegesen fektet be energiát, mert nincs változás.
A szeretet, az elfogadás és türelem mellett ugyanakkor képviselni kell egyfajta, távolságtartást. Jelezni kell a határokat. Kölcsönös elvárásokat lehet és kell megfogalmazni.
A segítő mindig csak támasz, biztonságos emberi kapcsolatot teremt ahhoz, hogy az ellátott a támogató erejével dolgozni kezdjen.

Az intézmény értelmes feladatokat, tartalmas emberi kapcsolatokat, olyan légkört kell, hogy kínáljon, amiért érdemes itt lenni, amiben érdemes mindenkinek saját helyét és szerepét megtalálni, amiből hosszú távra és időre is építeni lehet.