Koronavírus tájékoztatók

Eljárási rend - kiegészítés 2022. január 17.

Eljárási rend

a Covid-19 pandámiával kapcsolatos intézkedésekről - kiegészítés

2022. január 17.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2022. január 14-én kiadott Eljárásrend, SARS-CoV-2 okozta fertőzések esetén követendő járványügyi szabályok alapján a mai naptól a következő intézkedést rendelem el:

Az elkülönítés megszüntetésének feltételei:

 

1.   Kórházban ápolt, megerősített COVID–19 beteg szociális otthonba történő áthelyezésének feltétele:

Ø  Ha az áthelyezés a tünetek kezdetétől számított 7 napon belül történik, akkor otthonban a 7. napig elkülönítése szükséges.

Ø  Egy Ag gyorsteszt vizsgálat negatív eredménye esetében a beteg gyógyultnak minősíthető (a mintavétel nem lehet korábban, mint a klinikai tünetek megjelenését követő 7. nap), és további elkülönítés nélkül vissza bocsátható.

Ø  Szociális otthonba kórházi ellátást már nem igénylő, ellátott – amennyiben a tünetek megjelenését követő 15. nap még nem telt le – a szociális intézménybe áthelyezhető új ellátottként, vagy fennálló ellátotti jogviszony esetén, visszahelyezhető a szociális intézménybe. Az áthelyezést megelőzően egy Ag gyorsteszt vizsgálat szükséges.

Ø  COVID–19 fertőzésen átesett ellátott – a tünetek megjelenését követő 15. napon túl – Ag gyorsteszt vizsgálat nélkül egészségügyi intézményből áthelyezhető, visszahelyezhető a bentlakásos szociális intézménybe.

2.   Intézményünkben elkülönített beteg/fertőzött izolációjának megszüntetési kritériuma:

Ø  A beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 7 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető.

Ø  Amennyiben az enyhe tünetekkel rendelkező igazolt COVID–19 fertőzött az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

Ø  Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív PCR vagy Ag gyorsteszt mintavételének napjától számított 7. napon lehet feloldani. A tünetmentes fertőzött a fertőzést igazoló vizsgálat időpontjától számított 5. napon Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

COVID–19 fertőzött, közvetlen betegellátásban résztvevő, egészségügyi dolgozók, szociális intézményben közvetlen ápolási tevékenységet végző dolgozók munkavégzésére vonatkozó korlátozás feloldása:

Ø  Amennyiben az egészségügyi/szociális dolgozó klinikailag gyógyult, vagy COVID–19 fertőzése tünetmentesen zajlott, akkor a munkavégzéshez (a közvetlen betegellátásban való részvételhez, közvetlen ápolási tevékenységhez) történő visszatérés feltétele egy Ag gyorsteszt vizsgálat negatív eredménye (a mintavétel nem lehet korábban, mint a klinikai tünetek megjelenését követő 7. nap).

Ø  A tünetek megjelenését/fertőzést igazoló mintavételt követő 15. napon negatív eredmény nélkül is fel kell oldani a foglalkozástól való eltiltás rendelkezései alól, munkahelyére visszatérhet, és keresőképessé nyilvánítható az egészségügyi dolgozó/szociális intézményben közvetlen ápolási tevékenységet végző dolgozó.

Teendők a beteg környezetében:

 

1.   A COVID–19 fertőzöttel kontaktusba került személyek:

Ø  A hatóság által ismert, igazolt COVID–19 fertőzöttel szoros kapcsolatba került személyeket az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 7 napra járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. A járványügyi megfigyelés kezdetétől számított 5. napon az érintett Ag gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén a járványügyi megfigyelés feloldható.

Ø  Járványügyi érdekből végzett, nem betegeknél történő mikrobiológiai vizsgálat
Amennyiben a szoros kontaktnak minősülő személy az Eljárásrend 3.3. pontja alapján nem mentesül a járványügyi megfigyelés alól, az egészségügyi/szociális ellátórendszerben – a karantén alóli az 5. napon negatív Ag gyorsteszt eredménnyel történő esetleges felmentéstől függetlenül – a közvetlen betegellátáshoz történő visszatérés feltételeként a 7. napon történjen Ag gyorsteszt elvégzése.

Miskolc, 2022. január 17.